fbpx
Yli 50€ tilaukset ilman toimituskuluja​
Toimitusaika 2-4 arkipäivää
SUP-lauta elemove.fi verkkokaupasta

SUP lauta kesäksi?

SUP lautailu eli tuttavallisemmin suppailu on kivaa kesätekemistä mökillä, veneellä tai ihan vaan päiväreissulla veden ääreen. SUP on lyhenne sanoista Stand Up Paddle eil nimensä mukaisesti ajatuksena on, että liikut laudalla vetten päällä seisaltaan meloen. Jotta meno on mukavaa, laudalta vaaditaan kantokykyä ja jäykkyyttä. Toisaalta kuljetuksen ja säilytyksen ajaksi SUP lauta on kiva saada pieneen tilaan. Hyvä ilmatäytteinen suppilauta tarjoilee kaikki edellä mainitut ominaisuudet ja lisäksi on helposti säilytettävissä ja kulkee mukanasi vaikka pyörällä (tai sähköpyörällä 😉) kulkiessa.

Kaikki meidän SUP lautamme ovat Drop Stitch -tekniikalla valmistettuja ilmatäytteisiä lautoja. Meillä on niistä eniten kokemuksia ja siksi tämä artikkeli painottuu pääasiassa pumpattaviin SUP lautoihin. Omat lautamme soveltuvat hyvin yleiseen harrastekäyttöön. Hintapisteemme on haettu siten, että laudasta löytyy tarvittavat ominaisuudet laadukkaaseen harrastamiseen pitäen samalla huolen, että suppailuharrastuksen lisäksi rahaa jää muuhunkin kivaan.

SUP lautailun aloitus

SUP lautailu (eng. standup paddleboarding) on surffilautailusta jalostunut liikuntamuoto, jonka juuret ovat missäpä muuallakaan kuin Havaijilla. Vaikka Stand Up Paddle tarkoittaa nimenmukaisesti seisaallaan melomista, ei tyylistä kannata ottaa liikaa paineita. Kontallaan tai istualtaan edeten saa painopistettä alemmas ja siten lisää vakautta lautailuun. Seisaltaan saa kuitenkin parhaiten voimaa melomiseen ja kohtuullisella harjoittelulla eteneminen kahdella jalalla seisten onnistuu pian myös aallokkoisessa kelissä. Seisten meloessa myös tasapaino kehittyy ja ryhtilihakset aktivoituvat, joten saat siten parhaan liikunnallisen hyödyn suppailusta. SUP lautoja voi käyttää jopa surffaamiseen, joskin Suomen olosuhteissa tähän suotuisaa aallokkoa harvemmin näkee.

SUP lautailua ei tarvitse aina tai välttämättä ollenkaan ottaa urheilusuorituksena. Jämäkkä ilmatäytteinen SUP lauta on mitä mainioin uimapatja ja sen päältä on kiva hyppiä uimaan silloin, kun suomen kesä tarjoilee parastaan. Hyvä SUP lauta kantaa useammankin ihmisen ja etenkin lapsia laudan päälle mahtuu isokin katras. SUP lautaa voi myös käyttää kalastukseen veneen tai kumiveneen sijasta ja sillä pääseekin helposti paikkoihin, jotka olisivat veneellä hankalasti saavutettavissa.

Monikäyttöisen SUP laudan hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laudan paksuuteen, valmistustekniikkaan ja kantokykyyn. Jämäkkä SUP lauta toimii vaikka jooga-alustana vetten päällä. Toisaalta vaatimusten kasvaessa kaluston hinta tuppaa kasvamaan eikä kehitys suinkaan ole lineaarista. Mikäli oma elopainosi on alle 100 kg ja käytät sitä normaaliin harrastamiseen etkä esimerkiksi rahtiproomuna, tarvitsetko todella 300 kg kantokyvyn laudalle? Aikuiselle 90 kg kantokyky voi olla vähän siinä ja siinä. Hyvä on olla myös vähän reserviä. Kokemuksemme mukaan 120 – 200 kg on melko hyvä haitari keskipainoiselle suomalaiselle aikuiselle.

SUP lauta veneelle, mökille tai matkailuautoon

SUP lauta tuntuu olevan suosittu lisävaruste huviveneilijöille. Riippuen veneen koosta SUP lauta kulkee kivasti kannella, laidalla tai veneen perässä. Ilmatäytteinen SUP lauta on venekäytössä ideaali, sillä sen saa tarvittaessa kohtuulliseen nippuun säilytystä ja kuljetusta varten. Myös matkailuautolla hakeudutaan usein kauniisiin maisemiin vesistöjen äärelle. Niinikään matkailuautossa ilmatäytteinen SUP lauta puoltaa paikkaansa erityisesti kätevää säilytystä ja kuljetusta ajatellen. Ilmatäytteisen laudan täyttää ja tyhjentää hetkessä ja täydessä paineessa lauta on niin kova, että se tuntuu melkein kiinteältä.

Mökillä säilytystila ei ole niin iso ongelma ja etenkin jos käyttö on kovaa, voi kiinteän laudan hankkiminen puoltaa paikkaansa. Kannattaa tosin huomioida myös laudan kuljettaminen mökille ja sieltä pois. Täysimittainen SUP lauta ei mahdu henkilöautoon eikä ihan jokaiseen pakettiautoonkaan. Siinä mielessä ilmatäytteinen lauta tuo joustoa.

Pumpattava SUP lauta ei vaadi sähköä, mutta jos sitä on saatavilla, laudan täyttämiseen voi käyttää myös sähköistä pumppua. Toisaalta, miksi sanoa ei hyvälle hyötyliikunnalle? Ilmatäytteisen SUP laudan pumppaa täyteen paineeseen tuossa tuokiossa ja samalla laudan pumppaaminen toimii hyvänä alkuverryttelynä 💪

 

Elemove SUP-lauta All-Round1

SUP laudan hankinta

Mikäli et ole varma, onko suppailu sinun juttusi voi lajia kokeilla helposti vuokraamalla laudan. SUP laudan hankinnan ei välttämättä tarvitse olla valtava investointi. Sesongin ulkopuolella voi kyttäillä tarjouksia, mutta paras ohje sopivan hintaisen hankintaan on hommata sellainen lauta, joka täyttää tarpeesi.

Tässä muutama vinkki sopivan laudan haarukoimiseen:

Allround vs. touring

Nimensä mukaisesti touring laudat soveltuvat paremmin pidemmille retkille kapeamman muotoilun ja suuremman kantavuuden johdosta. Ne liukuvat hyvin, mutta kääntäminen voi olla hankalampaa kuin all-round laudoissa. All round laudat ovat muotoilultaan pyöreämpiä ja tyypillisesti hieman lyhyempiä. Niiden käsittely on helpompaa ja ne ovat leveytensä puolesta hyviä ja vakaita yleiskäyttöön.

Ilmatäytteinen vs. kova SUP lauta

Valtaosa markkinoilla olevista laudoista on ilmatäytteisiä. Drop Stitch tekniikalla pumpattaviin lautoihin on saatu lähes samat ominaisuudet kuin kovissa laudoissa. Ilmatäyttöisten lautojen ylivoimainen hyöty on kuljetuksen ja varastoinnin helppous. Ilmatäytteinen SUP lauta kaikkine varusteineen kulkee mukana ison rinkan kokoisessa repussa myös ilman autoa. Toisaalta, jos kuljetus ja varastointi ei ole ongelma, on kiinteä SUP lauta aina käyttövalmiina ja kiinteä rakenne mahdollistaa myös luonnollisesti vielä suuremman lujuuden. Kova lauta myös liukuu veden päällä ilmatäytteistä paremmin, kestää paremmin iskuja ja tarjoaa tarkimman melomistuntuman. Yleisesti normaaliin harrastekäyttöön suositellaan ilmatäytteistä lautaa.

Kantokyky

Kantokyvyn täytyy olla riittävä, mutta kuten aiemmin todettu, tässä ei välttämättä ole syytä maksaa turhasta. Mikäli kuljetat laudalla paljon tavaraa, suunnittelet käyttöä pääsääntöisesti kahdelle aikuiselle tai muusta syystä tarvitset suuren kantokyvyn, löytyy markkinoilta lautoja, jotka kantavat useita satoja kiloja. Valtaosa markkinoilla olevista laudoista kantaa kuitenkin luokkaa 100 – 130 kg ja se riittää useimmissa tapauksissa erittäin hyvin.

SUP laudan mitat ja paksuus

SUP laudoilta vaaditaan esikuvana toimivia surffilautoja kovempaa kantokykyä ja siitä syystä SUP lauta on yleensä melko kookas. Tästä syystä SUP laudan koko ei yleensä tule valintaa rajoittavaksi tekijäksi. Isompi lauta lähtökohtaisesti kantaa paremmin, mutta on myös hieman kankeampi käsitellä niin vedessä kuin laiturillakin. SUP laudan paksuuteen kannattaa kiinnittää hieman huomiota, sillä se vaikuttaa kantokyvyn lisäksi suoraan laudan jämäkkyyteen. Kaikkein edullisimmissa laudoissa saatetaan säästää laudan paksuudessa. Mikäli hankit SUP lautaa lapsen käyttöön, paksuus tuskin tulee ongelmaksi. Mutta aikuiselle käyttäjälle minimissään 15 cm on hyvä nyrkkisääntö.

 

Elemove SUP-lauta Tour

Viisaasti vesillä

Siinä missä pyöräilykypärä on polkupyöräilijän paras henkivakuutus, hyvä pelastusliivi on suppailijalle ehdottoman suositeltavaa etenkin avoimemmilla vesillä. Myös kevyet kelluntaliivit ja märkäpuku auttavat hieman lisäten veden varaan joutuneen suppailijan nostetta. Pelkän SUP laudan varassa ei kannata lähteä rantavesiä kauemmas, vaikka olisi kuinka kova uimari.

Muuta huomioitavaa:

  • Suunnittele retkesi taitojesi ja yleiskuntosi mukaan
  • Suunnittele reissusi mahdollisuuksien mukaan niin, että pääset tekemään paluumatkan myötätuuleen ja/tai myötävirtaan
  • Ilmoita läheisillesi suunnitelmasi, mikäli menet pidemmälle reissulle
  • Pidä kännykkä mukana ladattuna vesitiiviissä pussissa
  • Pukeudu sään mukaan suojautuen asianmukaisesti märältä, kylmältä ja auringolta
  • Suojaa silmiä aurinkolaseilla kirkkaalla kelillä
  • Muista nesteytys ja pidä tarvittaessa juomapullo mukana
  • Kiinnitä karkuremmi aina, sillä kevyt SUP lauta lähtee tuulen mukaan melko nopeasti
  • Noudata yleisiä vesillä liikkumisen sääntöjä
  • Jos suppailet hämärällä, pidä mukana ympärivalaisevaa valoa

SUP lauta luokitellaan vesikulkuneuvoksi, joka tarkoittaa, että sinun tulee ymmärtää ja noudattaa vesiliikennelain asettamia sääntöjä. Tämä on hyvä huomioida, jos mielii lähteä tuttua mökkirantaa kauemmas melomaan. Terveellä maakravun järjellä pärjää melko pitkälle, mutta yleiset vesillä liikkumisen säännöt on lisäksi hyvä sisäistää.

Vesillä liikkuminen on siitä hieno laji, että siellä kenelläkään ei ole etuajo-oikeutta. On vain velvollisuuksia. Törmäystilanteessa on melko varmaa, että SUP lautailija on heikommassa asemassa riippumatta siitä, kuka tapaturman aiheutti. Mikäli vedellä liikkumisen yleissäännöt eivät ole vielä tutut, ne on selkeästi esitetty Traficomin sivuilla.

Sääntöjen mukaan yli 12 metristä alusta tulee aina väistää riippumatta kulkusuunnasta. Pysy väylän reunassa (vesilläkin on oikeanpuoleinen liikenne). Jos mahdollista, väyliltä kannattaa pysyä kokonaan pois. Etenkin Helsingin keskustan tuntumassa väylillä on paljon ammattiliikennettä ja isoja risteilyaluksiakin, jotka eivät huomaa pientä suppailijaa tai vaikka huomaisivat eivät pysty käytännössä väistämään. Näistä vaaroista kannattaa olla tietoinen ja suhtautua vesillä liikkumiseen asiaan kuuluvalla kunnioituksella. 

Huvivenesatamissa huomioi tulevat ja lähtevät veneet ja pysy poissa liikenteen tieltä. Rantautuminen huviveneellä on usein herkkä tapahtuma, joten eipä kannata aiheuttaa ylimääräistä stressiä kipparille ja miehistölle.

Ilmatäytteisen SUP laudan säilytys

Ilmatäytteisen SUP laudan säilytyksessä kannattaa huomioida, että laskee siitä hieman paineita, mikäli lautaa säilyttää pumpattuna. Paine laudan sisällä voi kasvaa kuivalla suorassa auringonpaisteessa ja se aiheuttaa turhaan stressiä laudan liimauksille. Tyhjänä lauta menee pieneen tilaan ja tyypillisesti laudan mukana tulee säilytykseen ja kuljetukseen tarkoitettu kassi tai reppu. Tällöin SUP lauta kannattaa aina taitella kasaan vain hyvin kuivattuna ja putsattuna. Näin lauta säilyy hyvänä ja fressinä, eikä ala esimerkiksi keräämään hometta.

Hymy huulille ja vesille

Kuten filosofi M. Nykänen totesi: ”Elämä on ihmisen parasta aikaa”. Ja erityisesti kesällä Suomen luonto tarjoaa mahtavat puitteet tästä laatuajasta nauttimiseen. Tuhansien järvien ja satojen tuhansien saarien maana meillä on myös mahtavat vesistöt, joihin SUP lauta tarjoaa upean tavan ottaa tuntumaa. Mikäli et ole vielä kokeillut SUP lautailua, niin suosittelemme lajia lämpimästi ihan kaikille. Alkuun pääset joko vuokravälineillä tai ostamalla suoraan sopivan kamppeen meidän kioskistamme 😊⛵

Share this post