fbpx
Yli 50€ tilaukset ilman toimituskuluja​
Toimitusaika 2-4 arkipäivää
Iloinen työsuhdepyöräilijä

Työsuhdepyörän hankinta – käytännön ohje 🚴

Työsuhdepyörä on työnantajan työntekijälleen ostama pyörä, josta työntekijä saa verovapaan luontaisedun. Tämä artikkeli selventää selkeällä tavalla digitaalista rautalankaa vääntäen, miten työsuhdepyörä ihan käytännössä hankitaan.

Työsuhdepyörä on erinomainen työsuhde-etu sekä työntekijän, työnantajan että yhteisen ympäristömme näkökulmasta. Työsuhdepyöräedun piiriin kuuluvat vuoden 2021 alusta alkaen myös Trafin määritelmän mukaisesti polkupyöriksi luokiteltavat sähköpyörät. Kaikki valikoimastamme löytyvät sähköpyörät soveltuvat työsuhdepyöriksi ja työsuhdepyörien osuus pyörämyynnissämme onkin merkittävä. Tämä artikkeli selventää selkeällä tavalla digitaalista rautalankaa vääntäen, miten työsuhdepyörä ihan käytännössä hankitaan.

Mikä on työsuhdepyörä

Työsuhdepyörä on työnantajan työntekijälleen ostama pyörä, josta työntekijä saa verovapaan luontaisedun. Tähän perustuukin työsuhdepyörään liittyvä taloudellinen kannustin. Työntekijä ei maksa tältä osalta palkastaan veroja ja työnantaja säästää palkan sivukuluissa. Tähän päälle tulee luonnollisesti lisääntyvän pyöräilyn kaikkia osapuolia hyödyttävät positiiviset ympäristö- ja terveysvaikutukset.

Työnantaja voi ostaa pyörän suoraan pyöräliikkeestä ja antaa sen työntekijän käyttöön tai vaihtoehtoisesti käyttää työsuhdepyörän leasingpalveluita tarjoavan yrityksen puoleen. Kokemuksemme mukaan näistä jäljempänä mainittu on ylivoimaisesti yleisin käytäntö, joten tämän artikkelin puitteissa keskitymme työsuhdepyörän hankintaan leasing palveluita käyttäen.

Työsuhdepyörän leasing palvelua tarjoavat firmat

Ainakin seuraavat tahot tarjoavat työsuhdepyörien leasing palveluita Suomessa:

Yllä oleva lista ei välttämättä ole täydellinen. Jos mielestäsi joku oleellinen toimija unohtui listata, niin pistä vinkkiä ja täydennämme listaa. Aina välillä vastaan tulee uusia tuttavuuksia vastaan pyöräkauppaa tehdessä. Teemme yhteistyötä kaikkien toimijoiden kanssa, joten firmasi valitsema leasingtoimija ei ole meidän puolestamme rajoite.

Työsuhdepyöräedun käyttöönotto ja työsuhdepyörän hankinta

Sujahdetaan villakoiran ytimeen. Eli miten saan työsuhdepyöräedun käyttööni tai miten hankin työsuhdepyörän, kun etu on firmassamme otettu käyttöön? Koko homma on yksinkertaisempi, kuin uskotkaan. Tämä ohje on yleismallinen ja kirjoitettu siten, että se sopii kaikkiin tapauksiin, jossa yritys käyttää työsuhdepyörien leasingpalveluita tarjoavaa yritystä. Eri leasingfirmojen prosesseissa saattaa olla pieniä nyanssieroja, mutta tyypillisesti ne ovat enemmän pyöräkauppiaan päänvaiva kuin maksavan asiakkaan.

Työsuhdepyöräedun kanssa eteneminen:

  1. Työnantaja päättää ottaa työsuhdepyöräedun käyttöön, laatii työsuhdepyöräpolitiikan ja viestii ilouutisen henkilökunnalle. Tähän vaiheeseen löytyy yleensä hyvin apuja ja jopa valmiita materiaaleja työsuhdepyörien leasingia tarjoavilta yrityksiltä. Politiikassa sovitaan yleensä, minkä hintaisia pyöriä voi hankkia, kuinka pitkä on pyörien pitoaika, miten pyörien lunastus pitoajan jälkeen menee, jne. Esimerkiksi julkisella puolella voi olla jotain rajoituksia myös sen suhteen, mistä liikkeestä pyöriä voi hankkia johtuen julkisiin hankintoihin liittyvistä rajoitteista.
  2. Työntekijä etsii itselleen mieluisen ja sopivan hintaisen työsuhdepyörän ja lisävarusteet (lukko, kypärä, tarakka, valot, lokasuojat, valot) ihan kuin olisi ostamassa pyörää itselleen. Työsuhdepyöräetua voi maksaa verovapaasti 100 €/kk 36 kk ajan. Eli jos mielii saada työsuhdepyörän täysin verovapaana etuna, niin kannattaa katsella pyörää enintään 3 600 € budjetilla. Pikku vinkkinä mainittakoon, että Elemoven edustamien HIMO-pyörien hintahaitari osuu erinomaisesti tähän hehtaarille.
  3. Kun sopiva pyöräpaketti on löytynyt, pyöräliike pyytää myyntiluvan leasingyhtiöltä, joka tarkistaa paketin sisällön ja sopimusten voimassaolon. Tässä voi kestää pari päivää, joten kannattaa huomioida pieni viive, jos olet esimerkiksi hommaamassa pyörää juuri kesälomareissulle tai muuten vain sinulla on aikataulutoiveita.
  4. Kun myyntilupa on saatu, pyöräliike laskuttaa paketin suoraan leasing firmalta ja pyörän saa luovuttaa työntekijän käyttöön ja uusi onnellinen omistaja pääsee nauttimaan (sähkö)pyöräilyn iloista. Rahaliikenne hoituu tästedes työnantajan ja leasingyrityksen välillä ja HR merkkaa työsuhdepyöräedun palkanmaksuun aivan kuten muutkin mahdolliset luontaisedut.

Hankinta on etenkin työntekijän kannalta erittäin helppoa. Myös työsuhdepyöräedun käyttöönotto on vaivatonta työnantajalle leasing firmojen tukimateriaaleja hyödyntäen. Osaava pyöräkauppa osaa avustaa molempia osapuolia prosessin kaikissa vaiheissa. Meihin saa esimerkiksi olla rohkeasti yhteydessä, jos käyttöönotossa tai hankinnassa menee suu ymmyrkäiselle. Olemme auttaneet lukuisia työntekijöitä pyörän hankinnassa ja ohjanneet myös useampia työnantajia edun käyttöönotossa.

Mukavaa pyöräilykautta kaikille, olipa se sitten 3, 6 tai 12 kk pitkä 😎☀️

Share this post