fbpx
Yli 50€ tilaukset ilman toimituskuluja​
Toimitusaika 2-4 arkipäivää
Pyöräleasing

Työsuhdepyörä

Työsuhdepyörä on polkupyörä, jonka työnantaja hankkii työntekijän käyttöön. Pyörän omistaa joko työnantaja suoraan tai työsuhdepyöräpalveluita tarjoava leasing yritys. Työntekijä voi käyttää työsuhdepyorää vapaasti. Työnantaja joko vähentää työsuhdepyöräedun arvon työntekijän rahapalkasta tai työntekijä saa sen kokonaan tai osittain palkankorotuksena. Molemmissa tapauksissa sekä työntekijälle että työnantajalle syntyy rahan arvoista verotuksellista hyötyä. Työntekijä voi lunastaa polkupyörän omaan omistukseensa sovitun käyttöajan jälkeen tyypillisesti kohtuullisella hinnalla. Myös sähköpyörä, joka Trafin määritelmän mukaisesti luokitellaan polkupyöräksi kuuluu työsuhdepyöräedun piiriin. Näistä sähköpyöristä käytetään virallisesti termiä sähköavusteinen polkupyörä.

Työsuhdepyörä on romutuspalkkion ohella yksi pyöräkansaa aktivoineista veroporkkanoista. Romutuspalkkio päättyi vuoden 2022 alussa, mutta työsuhdepyöräetu pysyy ja sen käyttö laajenee koko ajan. Tämä artikkeli tarjoilee sinulle kaiken perustiedon työsuhdepyörän hankintaan liittyen, olitpa työntekijä tai työnantaja. Tämä teksti pureutuu erityisesti työsuhdepyöräedun taustoihin, periaatteisiin ja hyötyihin työntekijän ja työnantajan näkökulmasta. Mikäli haet käytännön ohjeita hankintaan liittyen, tutustu erilliseen työsuhdepyörän hankintaa koskevaan artikkeliimme. Palkan maksuun liittyvät asiat ja esimerkiksi se, miten työsuhdepyörä kirjanpidossa käyttäytyy selviävät paremmin tilitoimistojen asiantuntemuksella.

Työntekijälle uusi työsuhdepyörä osana palkkaa tarjoaa mahdollisuuden 1200 € verovapaaseen tuloon vuodessa ja stressittömän tavan saada uusi ja huollettu pyörä käyttöönsä. Työnantajalle uudistus tarjoaa laajennetun paletin työntekijöiden sitouttamiseen yhdistettynä kevyempiin palkkakustannuksiin. Kannusteiden laajempana yhteiskunnallisena tavoitteena on liikenteen päästöjen vähentäminen ja liikunnan kansanterveydellisten hyötyjen lisääminen.

Tausta

Nyt puhuttavan työsuhdepyöräedun taustalla on hallituksen eduskunnalle antama tuloverotusta käsittelevä esitys HE 142/2020, joka eduskunta vahvisti  30.12.2020. Työsuhdepyöräetu on tähänkin asti ollut mahdollinen luontaisetu, mutta nyt siitä on tullut verotuksellisesti kannattavampaa. Lisäksi etu koskee nykyään myös sähköavusteisia pyöriä, mikä luo uutta kiinnostusta työsuhdepolkupyörää kohtaan etenkin edun saajien näkökulmasta.

Työsuhdepyörä laki taustalla

Työsuhdepyörä ei ole uusi ilmiö, mutta hallituksen budjettiriihen päätöksellä polkupyörästä tehtiin tietyin rajoituksin verovapaa luontaisetu. Samalla työsuhdepyöräetua laajennettiin koskemaan sähköavusteisia polkupyöriä. Tätä ennen työntekijä on siis joutunut maksamaan työsuhdepyöräedusta tuloveroa, eivätkä sähköavusteiset pyörät ole olleet käytettävissä työsuhdepyörinä.

Mitä pyöräetu käytännössä tarkoittaa

Työmatkapyöräilijä

Työsuhdepyörän periaate on sama kuin työsuhdeautoissa. Työntekijä siis saa käyttöönsä työnantajan kustantaman kulkuneuvon. Polkupyörää saa käyttää vapaasti sekä yksityis- että työajoihin. Työsuhdepyörän luontaisetuna hyödyttää sekä työnantajaa että työntekijää. Positiivisten ympäristö- ja terveysvaikutusten lisäksi edut ovat konkreettisesti rahassa mitattavia. Työnantajalle ei synny edun osalta palkan sivukuluja, mikä pienentää palkkakuluja. Työntekijän ansiotulovero pienenee, kun osan palkasta nostaa verottomana polkupyöräetuna.

Polkupyörä on työnantajan omistama ja työnantaja voi maksaa myös pyörän huollot. Työnantajan ostaessa pyörän edun arvo lasketaan jakamalla pyörän hankintahinta oletetuilla käyttövuosilla (max 36kk). Vaihtoehtoisesti voidaan sopia myös vuokra- tai leasingpyörän käytöstä. Leasing-sopimuksella hankittuun pyörään sisältyy yleensä varkausvakuutus, varusteet ja huoltopalvelut. Tällöin edun arvo lasketaan leasingmaksujen mukaan. Sopimuskauden jälkeen työnantaja tai työntekijä voi lunastaa pyörän itselleen ennalta sovittuun hintaan.

Työsuhdepyörän määritelmä

Työsuhdepyöräksi on aiemmin hyväksytty vain perinteiseset polkupyörät ilman sähkömoottoria. Vuoden 2011 alussa verokohtelyn lisäksi muutettiin luontaisedun kattavuutta. Luontaisetuna annettavaksi työsuhdepolkupyöräksi käy nyt perinteisten pyörien lisäksi myös sähköavusteiset polkupyörät, joissa sähkömoottori tekee matkan taittamisesta vaivattomampaa. Kiinnostus sähköavusteisia pyöriä kohtaan tuntuu olevan veroetujen ohella yksi syy suureen edun odotettuun suosioon. Keveiden sähköisten ajoneuvojen kirjo on kasvanut viime vuosina. Sähköpyörästä haaveilevan on hyvä tiedostaa, että työsuhdepyöräksi käy vain niin sanottu sähköavusteinen polkupyörä, joka rinnastetaan tavalliseen polkupyörään. Kaikki sähkömoottorilla varustetut pyörät eivät ole määritelmällisesti sähköavusteisia polkupyöriä.

Trafin ohjeen mukaisesti: ”sähköavusteisen polkupyörän suurin teho saa olla enintään 250W, avustuksen on kytkeydyttävä pois päältä, kun nopeus saavuttaa 25km/h, ja avustus saa toimia vain poljettaessa”. Käytännössä viimeinen kohta tarkoittaa, että pyörästä on löydyttävä polkuanturi, josta käytetään myös nimitystä PAS tai pedelec sensori. Akun koolle ei ole tarkempia määrityksiä ja muuten tekniset vaatimukset ovat vastaavat kuin polkupyörällä.

Työmatkapyöräilijä

Työntekijän näkökulma

Palkasta neuvoteltaessa kannattaa pitää mielessä erilaiset luontaisedut. Työsuhdeautoon verrattuna työsuhdepyörä on huomattavasti edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto. Edullisuutensa vuoksi työsuhdepyörä on relevantti vaihtoehto myös pienemmän palkankorotuksen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti voit neuvotella osan nykyisestä palkastasi maksettavaksi työsuhdepyörän muodossa. Hyötysi molemmissa tapauksissa on se, että voit saada maksimissaan 100 €/kk palkastasi verovapaana työsuhde-etuna työsuhdepyörän muodossa.

Työntekijän verovapaa työsuhdepyöräetu voi vuositasolla ottaa maksimissaan 1200 €. Veronmaksajien laskelman mukaan verovapaa polkupyöräetu voi säästää työntekijälle veroissa jopa 430–690 euroa, jos työntekijä ottaa maksimimäärän mukaisen työsuhdepyöräedun vastaavan palkan sijaan. Mitä suurempi palkka, sitä kannattavammaksi työsuhdepyörän veroetu muodostuu. Vaikka työnantaja vähentäisi työsuhdepyörän muodossa maksetun palkan rahana maksettavasta palkasta, hyödyt silti, verotuksen progression johdosta, pyörän hankinnassa enemmän kuin nykyisen veroprosenttisi verran.

Työsuhdepyörällä ei ole kiinteää verotusarvoa, vaan verotusarvo määräytyy pyörän hankintahinnan mukaan. Pyörän hankintahinta voidaan jakaa maksimissaan kolmelle vuodelle eli 36 kuukaudelle. Siten pyörän hinta voi enintään olla 3 600€, mikäli haluaa pitää edun täysin verovapaana. Jos haluaa käyttää pienemmän osan kuukausipalkasta verovapaaseen pyörään, niin pyörän hinta saa toki olla alempikin. Lisäksi verotusarvoon lasketaan mahdolliset huoltokulut. Alla oleva esimerkki pyrkii selventämään kuukausittaisen verotusarvon määrittämistä maksimi pitoajalla:

Työsuhdepyörän hankintahinta: 1500 €

Huoltokulut yhteensä: 300 €

Pitoaika: 36 kk

Työsuhdepyörän verotusarvo: (1500 € + 300 €)/36 kk = 50 €/kk

Työsuhdepyörään hyväksyttävät varusteet ovat pyörään kiinnitettävät varusteet, pyöräilykypärä ja nastarenkaat. Pyöräilyvaatteita tai -kenkiä ei voi sisällyttää työsuhdepyörän hankintakuluihin. Mikäli pyörä hankitaan vuokra- tai leasingsopimuksella edun arvo määräytyy leasingmaksujen perusteella. 

Mikäli kiinnostuit mahdollisuudesta työsuhdepyörään, aloita keskustelemalla asiasta työnantajasi kanssa. Voit myös ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeemme kautta, mikäli haluatte lisää tietoa keskustelun tueksi.

Työsuhdepyörän hyöty työntekijälle

Työnantajan näkökulma

Työnantajan näkökulmasta polkupyöräedun tarjoaminen laajentaa palkitsemisen keinoja, vähentää sivukuluja ja edistää henkilöstön terveyttä. Lisäksi työsuhdepyöräedun tarjoaminen on keino sitouttaa ja kannanotto puhtaamman ilman puolesta. Työsuhdepyöräkäytäntö on helppo järjestää ja sopii kaiken kokoisille yrityksille.

Taloudellinen säästö polkupyöräedun tarjoamisesta tulee siitä, että edun osalta työnantaja ei maksa palkan sivukuluja. Hankinnan ja hallinnoinnin kannalta työnantaja voi päättää haluaako ostaa pyörät suoraan vai haluaako soveltaa pyöräleasing sopimuksia. Leasing mallin etuna on helppous ja se, että pyörät eivät näyttäydy yrityksen taseessa. Toisaalta leasingsopimuksiin liittyy aina kuluja, joita suoraan ostamalla ei synny.

Huollon osalta on sovittavissa, sisältyykö huolto polkupyöräedun arvoon vai hoidetaanko huolto itse. Jälkimmäisessä tapauksessa rahan voi käyttää kokonaisuudessaan pyöräkalustoon. Nämä asiat on hyvä selventää ennen edun käyttöönottoa yrityksen työsuhdepyöräpolitiikassa.

Työsuhdepyörä siis tarjoaa myös työnantajalle suoria ja epäsuoria hyötyjä. Edun käyttöönottoa ajatellen kustannus on lähinnä käytännöistä sopiminen ja tiedottaminen palkkahallintoon ja työntekijöille.

Kiteyttäen työsuhdepyörän tarjoaminen tuo työnantajalle säästöjä ja mahdollisesti hyvää mainetta, mutta ei maksa mitään. Mikäli harkitset työsuhdepyörän tarjoamista työntekijöillesi, niin ole rohkeasti yhteydessä. Neuvomme mielellämme asiassa eteenpäin.

Työsuhdepyörän hyöty työnantajalle

Hankinta

Lähtökohta työsuhdepyörän käyttöönottoon on työnantajan päätös pyöräedun tarjoamisesta työntekijöille.

Itse pyörän hankintaan on kaksi tapaa:

  1. Työntekijä valikoi pyörän ja mahdollisesti kypärän sekä kiinteät varusteet haluamastaan liikkeestä ja sopii pyörän ostosta työnantajan kanssa. Työnantaja voi ostaa pyörän työntekijän puolesta tai työntekijä voi ostaa pyörän ja tehdä siitä kululaskun työnantajalle. Mikäli liike tarjoaa leasing mahdollisuutta, niin vaihtoehtoisesti työnantaja tekee pyörästä leasing sopimuksen oston sijaan.
  2. Työnantaja valikoi etukäteen, mistä liikkeistä työntekijä voi valita pyörän. Tämä rajaa työntekijän valinnanvapautta, mutta saattaa helpottaa hallinnointia työnantajan puolesta. Muilta osin käytäntö voi olla samankaltainen kuin edellä kuvattu.
 
Työsuhdepyörän leasing palveluja tarjoaa jo iso joukko palveluntarjoajia. Leasingpalvelun hyöty työnantajalle on niiden tuoma helppous. Työnantajan ei tarvitse käyttää resursseja työsuhdepyörien hallinnointiin. Lisäksi leasingpalvelua käyttäen yrityksen ei tarvitse sitoa pääomia pyöräkalustoon, mikä etenkin pienissä firmoissa on iso etu. Myös työntekijälle ja niinikään pyöräkauppiaille asiointi leasingpalveluitten tarjoajien kanssa on mukavaa ja kätevää.
 
Suomessa työsuhdepyörien leasingpalveluita tarjoavat ainakin seuraavat tahot:
 
Elemove tekee yhteistyötä kaikkien työsuhdepyörien leasingpalveluita tarjoavien yritysten kanssa. Yllä esitetty ei välttämättä ole tyhjentävä lista työsuhdepyöräpalveluita tarjoavista leasing firmoista. Mikäli huomaat, että joku puuttuu, niin vinkkaa meille yhteydenottolomakettamme käyttäen. Lisäämme sen mielellämme listaukseen.

Ylläpito / huolto

Työsuhdepyörän huolto voidaan järjestää eri tavoin riippuen työpaikan työsuhdepyöräpolitiikasta. Huolto voi sisältyä osaksi leasingsopimusta, jolloin osa kuukausittaisesta luontaisedun arvosta allokoituu huoltokustannuksiin. Huollon voi myös järjestää itse, jolloin edusta isompi määrä on käytettävissä itse pyörän ostoon.

Mikä malli mihinkin tilanteeseen parhaiten sopii, riippuu työnantajan ja työntekijän mieltymyksistä sekä siitä, minkä suuruisena työsuhdepyöräetu myönnetään työntekijälle. Elemovelta hankitut työsuhdepyörät voidaan huoltaa joko meidän omassa sähköpolkupyöriin erikoistuneessa pyörähuollossamme tai työntekijälle ja työnantajalle parhaiten sopivassa muussa huoltoliikkeessä.

Kiinnostaa, mutta miten eteenpäin

Autamme mielellämme työsuhdepyörän valinnassa ja muissa käytännön järjestelyissä.  Voit jätää kysymyksiä tai huomioita suoraan tämän kirjoituksen kommenttikenttään, niin ne ovat myös muiden lukijoiden käytettävissä. Jos tiedät jonkun, joka myös kaipailee tietoa työsuhdepyörästä, huomaa jakolinkit tekstiosion lopussa.

Työnantajan hankkiessa pyörän meiltä suoraan osto ei edellytä erillisiä sopimuksia kanssamme tai muita erikoisjärjestelyitä. Mikäli työnantaja hankkii pyörän mieluummin leasing mallilla, järjestämme leasing sopimuksen leasingkumppanimme kautta.

Voit tutustua itsenäisesti pyörävalikoimaamme verkkokaupassammeMikäli haluat keskustella aiheesta suoraan kanssamme, tavoitat meidät parhaiten yhteydenottolomakkeellamme tai puhelimitse. 

Share this post