fbpx
Yli 50€ tilaukset ilman toimituskuluja​
Toimitusaika 2-4 arkipäivää
Sähköpyörän takanapamoottori, levyjarru ja vaihtaja

Sähköpyörä netistä – mitä kannattaa huomioida

Sähköpyörät ja verkkokauppa kasvattavat molemmat suosiotaan. Monella saattaakin olla harkinnassa hankkia sähköpyörä netistä ja yhä useammalla on tästä jo omakohtaisia kokemuksia. Verkkokaupat laajentavat tarjolla olevien vaihtoehtojen määrää huomattavasti ja pyörän voi vaikka tilata ulkomaisestakin kaupasta. Ominaisuuksien ja tarjousten vertailu sujuu kätevästi omalta kotisohvalta tai mökkirannasta käsin.

Polkupyörä on helppo ostaa verkosta olitpa hankkimassa sen uutena tai käytettynä. Erityisesti sähköpyörän ostoon liittyy muutama asia, mihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota, jotta teet hyvän hankinnan. Tuomme tässä artikkelissa esiin muutamia tärkeitä huomioita niille, joita kiinnostavat sähköpyörät ja sähköpyörän ostaminen verkkokaupasta.

Koeajo ja sovitus

Etenkin ulkomaisten verkkokauppojen kohdalla koeajomahdollisuutta ei tyypillisesti ole. Useimmat verkkokaupat tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden palauttaa tuotteen, mikäli pyörä ei istu tai muuten miellytä. Tässä kannattaa huomioida, että takuupalautuksia lukuun ottamatta usein palautuskustannus on asiakkaan vastuulla ja tuote pitää palauttaa uutta vastaavassa kunnossa.

Joissain tapauksissa koeajomahdollisuuden puuttuminen on aito ongelma. Erityisesti kilpakäyttöön tai vaativaan harrastekäyttöön tarkoitetun pyörän istuvuus on hyvä varmistaa. Suurin osa arkipyöräilijöistä ei kuitenkaan tarvitse juuri omille mitoille suorituskyky edellä optimoitua kalustoa. Perus arkikäyttöön suunnitellut pyörät soveltuvat tyypillisesti monen kokoisille polkijoille. Avaintekijä tässä on runkogeometria. Yleistäen voi sanoa, että mitä aggressiivisempi (etukeno) ajoasento on, sitä oleellisemmaksi rungon mitoitus tulee. Arkikäyttöön suunnitelluissa sähköpyörissä voidaan suunnitella ergonominen pystympi ajoasento ja sähköavustuksen ansiosta pyörä on edelleen nopea ja miellyttävän kevyt polkea.

Mikäli ostata pyörää kotimaisesta verkkokaupasta ja malli ei ole sinulle entuudestaan tuttu, kannattaa olla kauppiaaseen yhteydessä. Mikäli koeajo on järjestettävissä ennen hankintaa, kannattaa se mahdollisuus hyödyntää. Onnistuneet kaupat ja tyytyväinen sähköpyörän omistaja on molempien etu.

Käytetty sähköpyörä

Myös käytettyjäkin sähköpyöriä voi ostaa verkosta. Käytetyn pyörän ostossa kannattaa kaupat tehdä kasvotusten, mikäli mahdollista. Tällöin istuvuuden lisäksi voi todeta sähköpyörän kunnon. Käytettynäkin sähköpyörä on sen verran arvokas hankinta, että tavaran kunto, toimivuus ja olemassaolo on hyvä todeta omin silmin.

Esimerkkejä kauppapaikoista ovat Tori, muut nettikirpputorit ja erilaiset foorumit. Ostaessa yksityiseltä kannattaa huomioida, että samanlainen kuluttajansuoja ei päde kuin yritykseltä ostettaessa. Esimerkiksi palautusoikeutta ei välttämättä ole. Kenties varmin tapa ostaa käytetty pyörä on tehdä kaupat kasvotusten, jolloin voi ennen kauppoja todeta tuotteen kunnon ja mahdollisesti koeajaa pyörän. Tori.fi listaa sivuillaan hyviä vinkkejä käytetyn tavaran ostoon yleisesti.

Käytetyn sähköpyörän ostossa kannattaa huomioida, että sähköpyörän akku on kuluva osa, jonka kuntoa ei päällepäin ole helppo todeta. Sähköpyörän akku on myös kallein yksittäinen osa pyörässä. Vanhimpiin ja halvimpiin sähköpyöriin voi olla hankala löytää akkua varaosana. Yksi vaihtoehto voi olla akun kennotus uusilla kennoilla itse tehden tai ammattilaisen toimesta.

Kennotus voi itse tehden tulla kalliimmaksi kuin työn teettäminen ammattilaisella ellei jo ennestään omista kaikkia tarvittavia työkaluja ja laske omalle työlle rahallista arvoa. Uudet akkukennot ovat nekin hintavia, joskin ne voivat tekniikan kehittymisestä johtuen olla jopa parempia kuin alkuperäiset. Uuden varaosa-akun saatavuutta voi varmistella ennen kauppoja merkkiä edustavilta kauppiailta tai suoraan maahantuojalta.

Sähköpyörät ovat myös oleellisesti kehittyneet viime vuosina. Akkujen ohella erityisesti ohjauselektroniikka, liitettävyys ja moottoriratkaisut ovat menneet eteenpäin. Kalleimmissa malleissa on pääsääntöisesti nykyään keskiömoottorit, jotka mahdollistavat optimaalisen painojakauman ja poljintuntuman. Keskiömoottori on hankintahinnan lisäksi tyypillisesti myös huoltokustannuksiltaan kalliimpi, jos jotain sattuisi hajoamaan. Automaailmasta esimerkkiä lainatakseni Porshen vaihdelaatikkoremontti voi maksaa enemmän kuin sisäänajettu Skoda.

Kannattaa mitoittaa moottorivalinta omaa käyttöä ja tarvetta vastaavaksi. Teknisesti suoraviivaisempi napamoottori on arkikäytössä usein riittävä ja toimintavarma ratkaisu. Huolto on helppo, nopea ja edullien toteuttaa tarvittaessa. Napamoottori voi olla sijoitettu joko sähköpyörän etunapaan tai takanapaan. Takanapaan sijoitettu moottori on ajo-ominaisuuksiltaan etunapamoottoria parempi ratkaisu.

Toimitusajat ja toimituskulut

Hyvä verkkokauppias ilmoittaa tuotesivuillaan arvion sähköpyörän saatavuudesta. Mikäli tuotetta löytyy kauppiaan hyllystä, toimitusaika on 1-3 arkipäivää. Tyypillisesti, mitä lähempää pyörän tilaa, sitä nopeammin sen saa. Aasiasta tilattaessa toimitusajat ovat useasta viikosta kuukausiin ja yhteydenpito voi olla hankalaa. Hintavertailussa kannattaa ottaa huomioon myös mahdolliset toimituskulut. Etenkin ulkomaille lähetyskulut ja logistiikkaan kuluva aika voi yllättää. Kulut voivat olla kiusallisia etenkin palautusten tai takuuvaihtojen yhteydessä.

Toinen yllätys voi tulla tullimaksuista ja veroista, joihin kannattaa tutustua etukäteen, mikäli harkitsee pyörän hankkimista ulkomailta. Euroalueella kuluttajan ei tarvitse murehtia tulleista, koska tavara liikkuu EU:n tulliliiton sisällä. Joissakin tapauksissa EU:n sisälläkin verkkokaupasta tehdyt ostokset pitää tulliselvittää ja niistä täytyy maksaa arvonlisävero (ALV), vaikka tavara lähetettäisiinkin tullialueen sisältä. Paras paikka selvitellä tullauskäytäntöjä on Tullin verkkosivu.

Elemove on tehnyt hintojen vertailun helpoksi. Kaikissa sähköpyörissämme on ilmainen toimitus. Hinta ei meillä pompsahda kassalle siirryttäessä.

Valitse palveleva verkkokauppa

Sähköpyörien suosion myötä markkinoille saapuu jatkuvasti monenlaisia pyöriä monenlaisiin tarpeisiin. Mikäli pyörän valinnassa tai ominaisuuksissa joku mietityttää, kannattaa verkkokauppaan olla rohkeasti yhteydessä joko puhelimitse, sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella. Palveleva verkkokauppa auttaa myös ostotapahtuman jälkeen.

Uuden sähköpyörän huolto ja varaosapalvelu kannattaa varmistaa etukäteen. Suurelta osin sähköpyörään käy samat varaosat kuin tavalliseen polkupyörään. Meiltä useimmin kysyttyjä vara- tai lisäosia ovat lisäakut ja laturit. Esimerkiksi osa asiakkaista pitää yhtä laturia töissä ja toista kotona, jolloin tavaraa ei tarvitse kuljettaa mukana niin paljon. Pyörää ostaessa kannattaa myös ehdottomasti hommata hyvä ja omaan tyyliin sopiva kypärä, jota on mukava käyttää. Se on pyöräilijän ehdottomasti tärkein turvavaruste.

Elemoven tavoitteena on tarjota tavallisten ihmisten peruskäyttöön laadukkaita sähköpyöriä kohtuulliseen hintaan. Ajatuksemme on, että hyvien sähköpyörien ja niiden tuomien hyötyjen pitäisi olla kaikkien saatavilla. Autamme mielellämme pyörän valinnassa ja yleisesti sähköpyöriin ja -potkulautoihin liittyvissä kysymyksissä.

Meiltä löytyy myös HIMO sähköpyöriin erikoistunut huolto ja varaosapalvelu. Huollamme myös valikoimastamme löytyvät sähköpotkulaudat. Tuomme tarjolle myös pyöräilyn mukavuutta ja turvallisuutta nostavia lisävarusteita, kuten kypäriäsadeviittoja ja heijastinliivejä.

Share this post